av Kjell Martinsson
Att blunda är också ett sätt att se påpekade en arbetskamrat för mej en gång. Och visst hade han rätt. Men att en professor i internationell historia gör samma sak är skandal!
I sin artikel den 26 mars i SvD påstår Salomon - utifrån en bok av statsvetaren Andrei S Markovits: "Varför Europa inte tycker om Amerika". Men i texten vimlar det av undanhållande av fakta och rena sakfel.
Hur kan jag påstår det? Jo, det räcker med att hänvisa till den faktasamling som William Blum presenterade i sin bok "CIA & USA:s verkliga utrikespolitik" (Epsilon press, 1998).
William Blum har tidigare arbetat vid amerikanska utrikesdepartementet och de senaste snart 40 åren har han forskat kring just CIA och amerikansk utrikespolitik.
Krigsförklaring mot Frankrike
Redan 1798 inledde USA ett sjökrig utan krigsförklaring mot Frankrike. Och fram till år 1900 dokumenterar Blum drygt hundra tillfällen när väpnade styrkor använts utomlands. Det handlar om direkta landstigningar och olagliga bestraffningar mot andra länder och dess civilbefolkning, men givetvis också angrepp mot militära mål.
På 1900-talet har aktioner av detta slag intensifierats. Det beror inte minst p.g.a. att vapenteknologin förbättrats hos de angripande USA-soldaterna.
Mordförsök
En källa till ökat misstro från omvärlden som Salomon helt tycks ha missat är amerikanska mordförsök på utländska ledare. William Blum listar 34 ledare runt om i världen där CIA direkt eller indirekt agerat för att mörda högt uppsatta ledare. Ta t.ex. Charles de Gaulle,1965/66, som var Frankrikes president vid tillfället.
Idag är listan längre - se t.ex. den mot folkrätten stridande avrättningen av Iraks president Saddam Hussein. Irak är ockuperat i strid mot FN-stadgan och rättegångar mot ett lands ledning blir därför illegala och saknar varje form av legitimitet.
Att USA bedrivit anfallskrig av ännu värre karaktär efter andra världskriget tycks inte bekymra Salomon. 1962 initierade den i väst fortfarande så omhuldade presidenten J F Kennedy Vietnamkriget. Fram till 1975 beräknas enligt vissa källor tre miljoner vietnameser ha dött. Inte minst i Sverige väckte angreppskriget djup indignation. En stor del av min ungdomsgeneration var direkt engagerat i den svenska Vietnamrörelsen, som var en av världens starkaste solidaritetsrörelser. Har prof. Salomon glömt detta?
En obekväm sanning
I Al Gores film "En obekväm sanning" redovisas ett möjligt scenario för världens utveckling. Och det är inte nådigt för varken hr Salomon eller någon annan. Och dessutom vill Al Gore lägga över problemet på oss som ser filmen, när det i själva verket är framförallt politikerna i USA och i väst överhuvudtaget som orsakat den tilltagande miljöförstörningen. Individuella lösningar är goda, medan kollektiva är onda tycks vara ledstjärnan.
Men detta har inget med fördomar att göra! Låt oss för guds skull hoppas att Al Gore har fel och att hans film bara är ett sätt att skickligt göra propaganda för en - ännu inte - lanserad presidentvalskampanj för demokraterna.
Salomon försöker bortse från att Irakkriget mer handlar om säkrandet av oljan för att istället handla om amerikansk livsstil och normer. I likhet med Sverige är vi faktiskt beroende av att oljan flödar - inte minst för transport av livets nödtorft. Bilen är nödvändig för att handla hos Wal-Mart! Annars svälter folk ihjäl. Inget kunde vara mer felaktigt än att påstå att USA är en "Mr Big" som många önskar på fall. Däremot måste det amerikanska folket göra sig kvitt den nuvarande statsledningen, så att friheten kan börja byggas upp igen från grunden.
Nu tycks anti-krigsmotståndet växa i USA. Alltfler kända personer talar mot kriget, samtidigt som likkistorna kommer hem med fler och fler dödade soldater. Lemlästade krigsinvalider som fått avsked under oklara omständigheter underminerar också ständigt president Bushs ställning. Nu senast var den kände skådespelaren Sean Penn ute och agiterade kraftfullt mot kriget. Och så demokraterna i kongressen - Bushs ständiga huvudvärk! Krav på riksrätt framförs allt oftare.
Nej, den hållning som Kim Salomon ständigt tycks återkomma till har för länge sedan passerat "bäst före datum". Inse det och arbetet med internationella frågor kommer att bli mycket lättare!
USA och Amerika
Och så denna ständiga sammanblandning av USA och Amerika. Amerika är ett mycket vidare begrepp än USA.
USA kommer som alla andra imperier på jorden att gå under som system. Frågan är bara: när?
Låt oss hoppas att det sker under ordnade former. Annars kan det tyvärr komma att drabba USA:s redan många fattiga hårt.
Kjell Martinsson
En ödmjuk önskan om det obekvämas yttrandefrihet – eller en inbjudan till en intellektuell dans. UUAA Radios alternativa blogg, där andra röster, andra infallsvinklar och andra ifrågasättanden publiceras.
Thursday, March 29, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Underhållande vänsterpladder.
People should read this.
Post a Comment